Bultje op tong?
Blaasjes, zweertjes of bultjes op de tong kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Hoewel zweertjes of blaasjes meestal een ongevaarlijk signaal is van een naderende griep, kunnen er verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Als er gedeelten van de tong vreemde karakteristieken laten zien dan is het belangrijk geen risico’s te nemen en een dokter te raadplegen. In het bijzonder kunnen knobbeltjes en harde pijnloze zweertjes zinspelen op een vorm van kanker.
Wat zijn blaasjes op de tong?
Blaasjes of zweertjes op de tong kunnen mogelijkerwijs aften zijn. De zogeheten Afteus ulcus zijn kleine grijskleurende ontstekingen die verschijnen aan de binnenkant van de wangen, lippen, op en onder de tong en vergaan meestal na een week. Iedereen heeft hier van tijd tot tijd mee te maken. Soms kun je ook te maken hebben met grotere aften. Deze gaan niet snel weg, kunnen littekens achterlaten en je een koortsachtig gevoel geven. De reden waarom aften ontstaan is niet geheel duidelijk. Het kan komen door stress, hormonale factoren, bacteriën of overgevoeligheid voor voedingsmiddelen.
Zweertjes zijn dikwijls een waarschuwingsteken voor een griep, of een indicatie van een infectieziekte. Als zweertjes aan weerszijden van je tong verschijnen is dit niet direct alarmerend. Als een knobbeltje zich enkel aan één zijde bevindt of bij een dikke, zere en harde tong, is het noodzakelijk om je tong te laten onderzoeken door een specialist.
11 Oorzaken blaasjes / zweertjes op de tong
- Aften door lage weerstand of beschadiging van slijmvlies door tandenborstel.
- Herpes simplex infectie. vaak zie je ook op andere plekken bultjes.
- Lichen planus
- Bloedafwijking ( zweertjes op de rug van de tong )
- Tuberculose
- Lues
- Candida of een bacteriële infectie. Candida zie je echter vooral in het midden van de tongrug. Candidose zweertjes komen voornamelijk door roken.
- Beginstadium van syfilis
- Allergieën
- Afweersysteemziekten.
- Tongkanker ( of mondholtecarcinoom ) met name op de rand van de tong.
Hoe wordt de diagnose gesteld bij tongzweertjes?
De diagnose is vaak simpel vast te stellen. Als er blaasjes zitten op het wangslijmvlies maar bijvoorbeeld ook op de lippen, tong en gehemelte wordt er gedacht aan een infectieziekte. Dit gaat gepaard met een onrustig gevoel en soms koorts. De blaasjes verschijnen in groepjes. Bij het nuttigen van de maaltijd kunnen deze bultjes open springen. Kleine grijs kleurende bultjes zijn meestal aften. De meeste mondkankersoorten groeien aan de zijkant van de tong of onder je tong. Op de tong wordt vaak geen kanker ontdekt, mits een gezwel ontstaan is door syfilis.
Behandeling Blaasjes en zweertjes.
Als het gaat om aften dan zijn er verschillende middeltjes te verkrijgen via de huisarts waardoor ze sneller genezen. Zeker bij blaasjes als gevolg van een infectie, virus of griep is het belangrijk een goede mondverzorging erop na te houden. Poets je tanden 3 maal per dag, schraap je tong met een degelijke tongschraper en gebruik mondvriendelijk mondwater (JuliBrite of RyttPro).
Bekijk hier een aantal goede middelen voor je mondgezondheid. Een goede desinfecterende mondverzorging zorgt ervoor dat eventuele opengesprongen blaasjes niet gaan ontsteken. Voor tongbultjes is er ook zelfmedicatie verkrijgbaar bij de drogist.