Oorzaken witte tong aanslag.
Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een witte tong. Hier vind je de 8 meest voorkomende veroorzakers van een witte tong, maar óók van een geel, bruin of zelfs zwart uitgeslagen tong.
Oorzaak nummer 1: Een ruwe tong
- 1: In 90% van de gevallen is dé hoofdschuldige van witte, gele of bruine tongaanslag, het hebben van een ruwe tong. Zéér veel mensen hebben een tong met een sponsachtige structuur. Bacteriën, voedselresten en dode cellen vestigen zich met alle plezier tussen deze oneffenheden en trakteren je tong op een wit uiterlijk. Hieronder kun je een afbeelding zien hoe een tong er onder de microscoop uitziet. Aan een schrale tongoppervlakte kun je weinig doen, echter is het wél belangrijk de onfrisse bacterievorming te verwijderen. Dat gaat zeer makkelijk met JuliBrite of het Tongserum van Bergenfeld.
-
Klik op deze link voor de beste middelen tegen een witte tong.
-
- 2: Het zijn de bacteriën die je tong wit verkleuren! In een gezonde mond leven honderden bacteriën die samenwerken. Echter de bacteriën die tussen je tongspleetjes leven zijn boosdoeners die de balans verstoren. Deze bacteriën heten ook wel de gramnegatieve anäerobe beestjes en leven het liefst in donkere, zuurstofloze ruimtes. Voorbeelden van beschutte plekjes zijn de kloofjes tussen je tongpapillen maar ook tussen cariës, pockets die zijn ontstaan door opgetrokken tandvlees en bijvoorbeeld in de crypten van je amandelen. Deze bacteriën zorgen voor een slechte adem én een witte tong. Voorkom deze bacteriën met de juiste middelen.
- 3: Nalatigheid in je mondverzorging zorgt voor een witte tong. Indien je je tong niet dagelijks schoon schrobt met een solide reiniger zoals Julibrite of wanneer je verzuimt met regelmaat je tanden te poetsen, dan zullen bacteriën en plaque zich onherroepelijk gaan clusteren, vermeerderen en je tong nóg witter of geler doen verkleuren. Bacteriën voeden zich met voedselresten, eiwitten en dode cellen en toveren dit om in stinkende monddampen en witbruin beslag op je tong.
- 4: Droge mond. Voor een kiplekkere mond is speeksel onmisbaar, omdat speeksel de schurkachtige bacteriën op je tong vermorzelt. In een kurkdroge bakkes is speeksel helaas afwezig, waardoor de tongbacteriën de orde verstoren en je verwelkomen met o.a. een witte tong en een vieze adem. Een uitgedroogde mond kun je krijgen door antibiotica, vasten, mondademhaling ‘s nachts, alcohol, mondspoeling met alcohol, roken, en simpelweg door ouder worden. Zorg daarom onophoudelijk voor een vloeibare en vochtige mond.
- 5: Buitensporig zoetgebruik. Het consumeren van excessief veel suikers en zoete dranken bevordert een explosieve groei van bacteriën op de tong. Suikers die achterblijven in je mond zijn een perfecte voedingsbodem voor schimmels en bacteriën.
- 6: Keel- en neusslijm. Wanneer dun speeksel wordt vermengd met slijm, is het zelfreinigende mechanisme aangetast. Slijm is niet meer in staat bacteriën te vernietigen en heeft daarom nauw verband met geel of wit beslag op je tong. Slijmvorming krijg je door allergie, verkoudheid, keelontsteking, ontstoken sinussen of amandelen en is vaak te verhelpen met speciale druppels.
- 7: Parodontitis of gingivitis. Mensen die last hebben van tandvleesontstekingen hebben een significant dikker tongbeslag dan mensen die géén last ondervinden van parodontale ongemakken. Dat komt doordat de witte tongbacteriën smullen van het bloed dat voortvloeit uit ontstoken tandvlees. Door de bloedcellen en leukocyten zullen de stinkende bacteriën zich sneller vermeerderen. Probeer dus je tandvlees gezond te houden.
- 8: Tongziekten of schimmels. In sommige gevallen kun je een serieuze ziekte aan je tong hebben, zoals tongkanker of een flinke schimmelinfectie zoals orale candida. Als je het niet vertrouwt of de plekjes op je tong zien er erg onnatuurlijk uit, wacht dan niet af en bezoek een huisarts. Lees hier meer over tongaandoeningen.
Lees ook:
6 middelen tegen een witte tong
Beste oplossing witte tong
Tips en adviezen witte tong
6 symptomen witte tong
Wat is een witte tong?